Marges op persoonlijke leningen vervijfvoudigd No ratings yet.

0
211

De marges op de scherpste persoonlijke kredieten zijn het afgelopen jaar gestegen van 1 naar 5%, dat is een toename van 400%. Dit blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Independer.nl.

Independer.nl vergeleek de gemiddeld laagste rente per maand van de afgelopen twee jaar met het 1-maands Euribortarief. Daaruit blijkt dat de marges flink zijn toegenomen (zie grafiek). Historisch gezien zijn de huidige marges gebruikelijker dan de marges van een jaar geleden. Een jaar geleden boden partijen als DSB extreem lage rentes waarop ze niets konden verdienen, maar wel klanten mee binnenhaalden. Zij konden zich deze tarieven permitteren omdat ze veel verdienden aan de verkoop van verzekeringen aan diezelfde klanten.

De verschillen tussen leenrentes blijven groot, maar veel consumenten weten dat niet. Niet alle aanbieders communiceren renteaanpassingen meteen aan hun klanten. Dit blijkt uit de stroom klachten die Independer.nl van haar bezoekers ontvangt over dit onderwerp. Rentepercentages die na het aangaan van de lening binnen enkele jaren verdubbelen zijn niet uniek. Consumenten kunnen heel wat winnen als ze bijvoorbeeld ieder jaar hun eigen leenrente vergelijken met de rente van de goedkoopste aanbieders op dat moment.

Hieronder een voorbeeld van renteverschillen van prijsvechters ten opzichte van een aantal grote banken (1):

Doorlopend krediet 10.000 euro
Santander 6,8%
Directa.nl 7,0%
Fortis Bank 8,5%
Rabobank 9,2%

Persoonlijke lening 10.000 euro
Directa.nl 6,9%
Defam Plus 7,6%
Fortis Bank 9,1%
Rabobank 10,4%

(1) Genoemde tarieven betreffen standaard-rentepercentages. Andere tarieven zijn mogelijk bij leendoelen als een auto of bij eigen woningbezit. Peildatum 28 januari 2010

Als consumenten overstappen, wordt de looptijd van de lening korter waardoor ze minder rente hoeven te betalen (bij doorlopend krediet) en wordt de maandlast direct lager (bij een persoonlijke lening).

Zie voor de bijbehorende tabellen en grafieken:
http://weblog.independer.nl/persbericht/marges-op-persoonlijke-leningen-vervijfvoudigd/

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here