Home Blog

Het doorlopend krediet 5/5 (1)

0
Senior Adult Holding Credit Card Concept
Wanneer je wel wat ruimte kunt gebruiken in je huidige, financiële omstandigheden, dan is een doorlopend krediet een ideale manier om flexibel om te gaan met je beschikbaar budget.

Wanneer je wel wat ruimte kunt gebruiken in je huidige, financiële omstandigheden, dan is een doorlopend krediet een ideale manier om flexibel om te gaan met je beschikbaar budget. Begin je aan een nieuwe uitdaging en weet je niet exact wat de kosten zullen zijn?
Met behulp van een doorlopend krediet kun je hier vrij mee om gaan. Met dit krediet kun je een bepaald geldbedrag opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Het afgeloste bedrag toch weer nodig voor andere zaken? Geen enkel probleem, je kunt ditzelfde bedrag weer opnemen.

Waarom een doorlopend krediet aanvragen?

Er zijn allerlei redenen waarvoor je een doorlopend krediet kunt aanvragen. Begin een nieuw, groot project en regel je geldzaken op je eigen manier. Je bent vrijwel niet verbonden aan bepaalde regels die bij je beschikbare potje komen kijken. Het kan zijn dat je begint aan een grootse verbouwing, waarbij je een groot deel wilt aanbouwen aan je woning. Het kan ook zijn dat je een bedrijfspand wilt omtoveren tot jouw ideale ruimte. Wat je droom ook is, jij wilt financiële vrijheid en flexibiliteit.
Je wilt niet verbonden zijn aan een vast, beschikbaar budget. Zo kun je spontaan kiezen voor extra reparaties of een heel andere stijl. Leen het geld wanneer je het nodig hebt en los het weer af als het jou uitkomt.

Is een doorlopen krediet altijd verstandig?

Dit is zeker niet het geval. Wanneer je een duidelijke schattig hebt van de uiteindelijke kosten, dan is het natuurlijk niet nodig om deze vrijheid te hebben. Ook is geld een kostbaar goed waar je verstandig mee om moet gaan. Het feit dat je kunt doen wat je wilt, kan zeker ook verkeerd uitvallen. Ken jij jezelf als iemand die snel geld uitgeeft wanneer het beschikbaar is, vind je het lastig om grenzen te stellen en heb je duidelijke grenzen nodig?
Dan is een persoonlijke lening meer iets voor jou. Verder in het artikel vind je meer informatie over deze vorm van lenen.
Dat het doorlopend krediet veel vrijheid geeft, is nu een duidelijk gegeven. Maar waar komt dit precies door? Dit komt doordat een aantal vaste aspecten niet vaststaan. Dit zijn het rentepercentage, het uiteindelijke leenbedrag en de looptijd.
• rentepercentage
Dit is de hoogte van de rente over een bepaald, berekend in procenten.
• leenbedrag
Het totale bedrag dat je leent van de bank.
• looptijd
De duur van je krediet of lening. Wanneer je een lening aangaat en deze in een jaar afbetaalt, is de looptijd een jaar. Hierna is deze afgelost.

Voor- en nadelen doorlopend krediet

Er zijn allerlei voor- en nadelen verbonden aan deze manier van lenen en aflossen. Het verschilt natuurlijk of je iets ziet als een voordeel of een nadeel, toch zijn er een aantal zaken die duidelijk in een van deze categorieën vallen. Om dit concreet te maken, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je in een oogopslag zien of het misschien iets voor jou is.

Onderstaand de belangrijkste voordelen:

• Vrij beheer
Je bent niet verplicht om in een keer het hele bedrag op te nemen. Je kunt geld opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Ook reeds afgeloste bedragen kun je weer opnemen.
• Rente
De enige rente die je betaalt, is over het bedrag dat je ook daadwerkelijk opneemt. Geen addertjes onder het gras, dit is echt de enige rente die je moet betalen.
• Geen extra kosten
Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt de rekening in delen, of in zijn geheel, aflossen zonder dat je er plotseling meer kosten overheen krijgt.

Onderstaand de belangrijkste nadelen van een doorlopend krediet:

• Aflossen duurt vaak langer
Het opnemen van je reeds afgeloste geld is zo eenvoudig, dat je het krediet bijna niet afgelost krijgt. Veel mensen doen langer over het aflossen van deze lening dan over een persoonlijke lening.
• Rente kan stijgen
De rente is een variabel. Het kan dus altijd zijn dat de rente stijgt tijdens de looptijd van je rekening.
• Rente niet aftrekbaar
De rente is niet meer aftrekbaar bij gebruik voor een verbouwing of handeling aan je koopwoning.
• Onduidelijkheid
Wanneer je steeds gebruik maakt van aflossingen en heropnames, is het een onduidelijk gegeven op welk moment je van je rekening af bent.

Please rate this

Hypotheken in Nederland 4/5 (1)

0
Man sold the house
De mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek zijn de laatste jaren zeer beperkt en de regels zijn sterk aangescherpt.

Wie voor een grote uitgave staat, maar niet genoeg geld achter de hand heeft om deze zelf te bekostigen, kiest eenvoudig voor een consumptief krediet. Er zijn diverse leenvormen beschikbaar voor wie extra geld vrij wil maken. Voor de aanschaf van een huis heeft men zelden genoeg geld op de bankrekening staan en is het afsluiten van een hypotheek noodzakelijk. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de hypotheek, de persoonlijke lening, het doorlopend krediet en de minilening besproken.

Een hypotheek afsluiten

De mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek zijn de laatste jaren zeer beperkt en de regels zijn sterk aangescherpt. Het is nu lastiger om als starter je droomhuis te bekostigen, maar er zijn nog steeds mogelijkheden. Zolang je aan de basisvoorwaarden voldoet en een extra zakcentje achter de hand hebt, hoeft niets de aanvraag van een hypotheek in de weg te staan.

Wat houdt een hypotheek in?

Hypotheek is een bekend begrip dat gelijk staat aan de lening voor, over het algemeen, onroerend goed. Hierbij kun je denken aan huizen, bedrijfspanden en zelfs fabrieken. Het gaat hierbij om de grond en het bijhorende pand. Hypotheek wordt gebruikt in de volksmond en is afgekort van de volledige benaming: hypothecaire lening. Je leent een bedrag en in ruil daarvoor is het pand een onderpand voor de bank. Je geeft als het ware je huis aan de bank in ruil voor geld. Een hypotheek bestaat uit drie onderdelen:

1. Lening
2. Aflossing
3. Verzekering

De lening van de bank

Dit is het bedrag dat je van de bank krijgt om je huis te kopen. Dit bedrag betaal je af in een bepaalde periode. Over deze lening betaal je ook een hypotheekrente. De gemiddelde looptijd van deze lening is ongeveer 30 jaar. De aflossing gebeurt over het algemeen via een maandelijkse, automatische incasso van je bankrekening. Zoals bij iedere lening heb je dus te maken met een aflosbedrag, looptijd en rentepercentage.

De annuïteitenhypotheek

Wanneer je kiest voor een annuïteitenhypotheek, betaal je een vast bedrag per maand gedurende de totale looptijd van de hypotheek. Dit maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In de eerste jaren betaal je vooral rente en met een klein deel van het bedrag wordt de hypotheek afgelost. Naarmate er een groter deel is afgelost, betaal je een lager bedrag aan rente en meer aan aflossing. De vaste maandlasten zijn het grootste voordeel van deze hypotheekvorm. Het grootste nadeel is dat de hoogte van de hypotheekrenteaftrek elk jaar lager wordt.

Een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, staat De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant voor de afbetaling van jouw hypotheek. Wanneer je binnen bepaalde voorwaarden de hypotheek niet af kunt betalen of met een restschuld achterblijft, dan draagt WEW deze kosten. Je betaalt hiervoor bij het afsluiten eenmalig een premie van 1% over het leenbedrag. Bij een hypotheek met NHG betaal je een lagere rente. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om een hypotheek met NHG af te sluiten:

 • De hypotheek bedraagt maximaal €265.000 (2018)
 • De koopsom bedraagt maximaal €265.000 (2018)
 • Voor starters geldt een maximaal leenbedrag van 101% van de koopsom (2018)
 • Het inkomen moet voldoende en stabiel zijn
 • Lopende leningen worden van het maximale hypotheekbedrag afgetrokken
 • Partneralimentatie wordt van het maximale hypotheekbedrag afgetrokken
 • E mag geen negatieve BKR-notering op naam van de aanvrager staan

Aflossing
Het aflossen van je hypotheek is de terugbetaling van je lening aan de bank. Dit kun je op verschillende manieren doen. De meest algemene manier is het maandelijks aflossen van een vast bedrag, waarbij je na zoveel jaar het hele bedrag moet hebben afgelost. De aflossing wordt maandelijks van je rekening afgeschreven door de bank. Er zijn ook andere hypotheekvormen, echter kun je deze niet meer afsluiten. Zo kan het zijn dat je een bedrag in een keer bij elkaar spaart om deze ook in een keer af te lossen aan het eind van de lening. Ook zijn er aflossingsvrije hypotheken.

Verzekering
Je kunt een levensverzekering afsluiten voor een uitkering na eventueel overlijden. Deze verzekering is verplicht en zul je dus altijd af moeten sluiten bij het regelen van je hypotheek. Je kunt ook een woonlastenverzekering afsluiten, deze verzekering is niet verplicht. Je bent hierbij verzekerd tegen de eventuele lasten van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Het ligt aan jouw persoonlijke situatie of je deze verzekering ook daadwerkelijk nodig hebt. Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en ga niet zomaar een contract aan.

Stappenplan bij het kopen van een woning
Natuurlijk heel erg leuk, maar er moet nog wel veel geregeld worden. Het regelen van een hypotheek is niet zomaar gedaan, dit duurt ongeveer 2 maanden. Om je een duidelijk inzicht te geven over dit proces, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.

1. Je beschikbare budget
Wat kun je precies lenen? Deze vraag is natuurlijk het meest belangrijk. Je moet weten welk budget je kunt gebruiken. Een correcte berekening maakt veel duidelijk en je kunt meteen gaan zoeken naar geschikte woningen met een reële prijs. Je maximale hypotheek bereken je eenvoudig online.

Je hebt, naast je hypotheek, ook en eigen potje nodig welke je kunt gebruiken bij de aankoop. Dit gebruik je voor aanvullende kosten. Hierbij kun je denken aan het betalen van een adviseur, de taxateur, de makelaar en eventueel een bouwkundige voor een kering. Ook krijg je te maken met een overdrachtsbelasting. Hierbij zijn de verbouwingskosten nog niet eens meegenomen. Heb je zelf geen potje voor deze overige kosten? Dan kun je altijd checken of je in aanmerking komt voor een starterslening.

2. Kies de juiste hypotheek
Je hebt keuzen uit een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is de meest veilige hypotheekvorm. Hierbij breng je de bijkomende schuld namelijk veel sneller naar beneden. Voor snelle aflossing kun je deze hypotheekvorm zeker goed gebruiken. Houd in gedachten dat je later misschien minder geld verdient, doordat je met pensioen gaat of gewoon minder wilt werken wanneer je op leftijd bent, ook dan is deze hypotheek een goede keuze.
De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm welke veel wordt gekozen door starters. Zij kunnen de hoge lasten van de lineaire hypotheek niet bekostigen, en gaan dan ook voor deze variant. maandelijkse kosten aan aflosgeld en rente blijft gelijk gedurende de gehele looptijd. Je lost hierbij dus niet meer af in de eerste jaren en bent er zeker van dat het af te lossen bedrag ook daadwerkelijk is afgelost aan het eind van de looptijd.

3. Regel de papieren
Zorg er altijd voor dat je tijdig de nodige documenten aanlevert. Wanneer je hier te laat mee bent, heb je grote kans op vertraging bij het aanvragen van je hypotheek. Op deze manier heb je zelf in de hand hoe het verloopt. Jij bent in ieder geval niet de reden van vertraging. Wees op tijd en ga er netjes mee om. Zorg dat je vooraf weet welke documenten je nodig hebt en hoe je deze aan moet leveren. Dit is namelijk verschillend per document. Je kunt je hier goed in laten adviseren. Zorg dat je al de nodige documenten digitaliseert. Zo kun je snel zien welke documenten je hebt, welke je nog nodig hebt en hoelang deze geldig zijn.

Je hypotheek vaststellen
Eindelijk is alles geregeld, je wilt het liefst zo snel mogelijk je handtekening zetten. Denk eraan dat de hypotheekofferte die je krijgt vast staat zodra je een handtekening zet. Lees eerst goed door wat er is vastgesteld en zet pas een handtekening als je er volledig achter staat. Kies jouw hypotheek verstandig en geniet van je nieuwe woning of bedrijfspand!

Welke documenten moet ik meesturen bij de aanvraag?

Bij de aanvraag van een hypotheek vraagt de hypotheekverstrekker om de volgende gegevens van jou en je eventuele partner:

 • Een geldig identiteitsbewijs
 • Het samenlevingscontract (indien gesloten)
 • De salarisstroken van de laatste drie maanden
 • De arbeidsovereenkomst
 • De werkgeversverklaring
 • Intentieverklaring (indien verkregen)
 • De pensioengegevens
 • De aangiftes van de inkomstenbelasting
 • Documenten over spaarrekening
 • Polis levensverzekering
 • Polissen van lopende verzekeringen
 • Overzicht van alle huidige leningen
  • Roodstand bij de bank
  • Creditcards
  • Persoonlijke leningen
  • Doorlopende kredieten
  • Studieleningen
  • Lopende betalingsregelingen
 • Het voorlopig koopcontract van de toekomstige woning
 • Het taxatierapport van de toekomstige woning
 • De WOZ-bepaling van de huidige woning (indien aanwezig)
 • De WOZ-bepaling van de toekomstige woning
 • De huidige hypotheekakte (indien afgesloten)

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

De belangrijkste voorwaarde waar je aan moet voldoen is het hebben van een voldoende en stabiel inkomen op de lange termijn. De hypotheekverstrekker leent je immers een hoog bedrag en wil er zeker van zijn dat je dit bedrag terug kunt betalen. Dit inkomen kan komen uit loondienst, een sociale uitkering of uit een eigen bedrijf. De hypotheekverstrekker geeft de voorkeur aan inkomen uit een vast dienstverband. Daarnaast mag je geen negatieve codering op je naam hebben staan bij het BKR.

 • Voldoende en stabiel inkomen op de lange termijn
 • Geen negatieve BKR-codering

Kun je als zelfstandige een hypotheek afsluiten?

Wanneer je werkt als zelfstandige, dan wordt je toetsinkomen bepaald aan de hand van je gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar uit de onderneming en/of uit loondienst. Daarnaast moet je bedrijf gezond zijn en een goede prognose hebben voor de toekomst. Je moet minimaal 1 jaar zelfstandig ondernemer zijn om een hypotheek aan te kunnen vragen. De hypotheekverstrekker vindt dat hij een groter risico neemt bij het verlenen van een hypotheek aan een zelfstandig ondernemer en kan daarom besluiten een opslag op de hypotheek te rekenen.

Kun je een hypotheek afsluiten zonder vast contract?

De hypotheekverstrekker wil vaak wel een hypotheek verlenen wanneer je een contract hebt voor bepaalde tijd met een intentieverklaring van de werkgever. In het kort gezegd verklaart de werkgever met een dergelijk document dat je volgende contract een vast contract zal zijn. Wanneer je geen intentieverklaring hebt of werkt als uitzendkracht, wordt er bij de aanvraag van een hypotheek gekeken naar je gemiddelde inkomen uit de afgelopen drie jaar. Tenzij je het laatste jaar minder hebt verdiend dan de twee jaar daarvoor, dan telt alleen je inkomen uit het afgelopen jaar mee met de aanvraag.

Kun je een hypotheek afsluiten met een uitkering?

Het (enkel) ontvangen van inkomsten uit een sociale uitkering, hoeft geen belemmering te zijn voor de aanvraag van een lening. Het is voor de hypotheekverstrekker van belang dat je op de lange termijn aan de betalingsverplichting van de hypotheek kunt voldoen. Je uitkering moet daarom ten eerste voldoende zijn om de hypotheek te kunnen betalen. Daarnaast moet je uitkering voor onbepaalde tijd zijn toegekend. Een tijdelijke uitkering biedt de hypotheekverstrekker onvoldoende zekerheid.

Mijn maximaal te lenen bedrag is te laag om mijn droomhuis te bekostigen, wat nu?

Het maximaal verantwoorde bedrag van de hypotheek wordt niet door de hypotheekverstrekker vastgesteld, maar is wettelijk bepaald. Wanneer je het inkomen van je partner mee kunt rekenen, stijgt het maximale bedrag dat je kunt lenen om de koopwoning te bekostigen. Daarnaast zijn er andere zaken die de hoogte van het leenbedrag negatief kunnen beïnvloeden zoals eerder afgesloten leningen en het hebben van een leaseauto. Je kunt ervoor kiezen bestaande leningen eerst (versneld) af te lossen voordat je een huis gaat kopen. Dit kost echter tijd. Wellicht is het mogelijk dat er iemand garant staat voor de hypotheek, waardoor de aankoop van je droomhuis toch mogelijk is. Informeer bij verschillende hypotheekverstrekkers naar de mogelijkheden.

Een tweede hypotheek afsluiten

Wanneer je geld vrij wilt maken om je huidige woning te verbouwen, kun je kiezen voor een tweede hypotheek naast je huidige hypotheek. Het is fiscaal aantrekkelijk om te kiezen voor een tweede hypotheek in plaats van bijvoorbeeld een persoonlijke lening. De rente is namelijk aftrekbaar wanneer je aan kunt tonen dat je het geld gebruikt ten behoeve van de woning. Bovendien is de rente bij een hypotheek ook lager dan bij een persoonlijke lening of een ander consumptief krediet.

Please rate this

Nederlanders betalen 400 miljoen teveel voor rood staan No ratings yet.

0
Nederlanders betalen 400 miljoen teveel voor rood staan

Rood staan en leningen tegen te hoge rente: Nederlanders zijn zich er niet van bewust dat ze teveel betalen. Jawel.nl, onderdeel van VDZ, concludeert dit uit de cijfers van het CBS.

Rente op leningen kan veel lager

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders in juli 2017 voor bijna 9 miljard euro rood stonden. Als zij in plaats van rood staan hadden gekozen voor een krediet tegen een lagere rente, hadden zij totaal zo’n 400 miljoen kunnen besparen.

Banken houden verschil in stand

De grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank) houden het verschil tussen rood staan en lenen in stand, aldus Pieter van der Zee, directeur Jawel.nl. “Wat veel mensen zich niet realiseren: rood staan is ook lenen. Sommige grootbanken hebben dochterondernemingen die een lagere rente voor leningen, wat roodstand in feite ook is, aanbieden. Maar klanten die vaak of structureel rood staan bij hun bank, worden door hun dochterondernemingen niet benaderd. Dat mag ook niet volgens de Nederlandse privacyregels. Maar ondertussen is de rente voor rood staan wel twee keer zo hoog als voor een consumptief krediet.”

Bewuster kiezen

Van der Zee vergelijkt geld met de energiemarkt: “Door over te stappen bespaar je veel geld, terwijl de stroom uit je stopcontact hetzelfde blijft. Stroom is immers stroom. Zo is het met een lening ook. Net als stroom is ook geld overal hetzelfde. Geld is immers geld. Overstappen levert bijna altijd voordeel op. Wij maken ons er sterk voor dat mensen bewuster kiezen. We lenen bijna allemaal wel eens geld, betaal dan niet te veel. Het kan je tot wel duizenden euro’s per jaar schelen.”

Over Jawel.nl

Jawel.nl richt zich op het oversluiten van kredieten en is medio 2017 opgericht en onderdeel van VDZ. De oprichters van VDZ hebben vele jaren ervaring in de financiële branche en begonnen in 1999 als onafhankelijk financieel intermediair. VDZ biedt een breed scala aan financiële producten en stelt daarbij nadrukkelijk persoonlijk klantcontact en betrokken advies voorop. VDZ werkt landelijk en heeft twee vestigingen, in Hengelo en Den Bosch.

Please rate this

Rood staan op de bankrekening 5/5 (1)

0
Pak je roodstand aan op je bankrekeningen voordat het te laat is

Als je inkomen hebt, dan kun je “rood staan” op je bankrekening. Even een online formulier invullen en met een inkomen van €1000 per maand kun je al snel €1000 rood staan. De kosten hiervoor zijn al snel 18,1% per maand. Het wordt snel een verleiding om even rood te gaan staan voor de aanschaf van artikelen of snel even een vakantie boeken of een leuk avondje uit. Banken profiteren van de roodstand, omdat ze hierop een hoge rente mogen vragen, dus je betaald altijd te veel kosten.

Iedereen met een salaris behoort een huishoudboekje te hebben, met een begroting, zodat je kan zien waar het geld blijft. Je hebt inkomsten en uitgaven. De inkomsten horen hoger te zijn dan de uitgaven. Als dit het geval is, spaar je en als de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten, ontstaat een schuld.

Deze schuld ontstaat makkelijk als je de mogelijkheid hebt om rood te staan. Die grens wordt meestal geruisloos gepasseerd. In het begin is dit maar een paar honderd euro, later wordt dit het limiet van de rood stand.

Elke maand moet je de rood stand weer aanvullen, als 1000 euro verdient en je hebt een roodstand mogelijkheid van 1000 euro, dan kom je er bijna niet uit. Een roodstand van 1000 euro kost per jaar 160 euro. Elke maand moet je één dag positief staan, als je dit niet lukt, kan het hele saldo in één keer worden opgeëist. Dit betekend dat je een problematische schuld hebt. Sommige mensen lossen het positief staan op, door een duur flitskrediet te nemen. Het probleem is voor even opgelost, maar de volgende maand is deze er weer. Het is een kwestie van tijd dat je niet meer betalen kan, gevolg is dat er incassobureau’s en deurwaarders langs komen, die je verder kaal plukken.

Is het al te laat? Nee, ga je rood stand aanpakken, bezuinig op je kosten en zorg ervoor je van uit het rood, naar de plus gaat.

 

Please rate this

BKR 5/5 (2)

0

Het Bureau Krediet Registratie (BKR), gevestigd te Tiel, houdt van elke persoon met een in Nederland afgesloten krediet een elektronisch dossier bij in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Het gaat onder andere om afgesloten kredietcontracten, zoals leningen, creditcards en debet-faciliteiten op betaalrekeningen.

Telecommunicatiebedrijven die zijn aangesloten bij BKR kunnen hun telefoonabonnementen laten registreren. Naast registratie van kredieten en telefoonabonnementen, worden ook betalingsachterstanden op deze contracten geregistreerd. Van ongeveer 11 miljoen consumenten zijn bij BKR kredieten geregistreerd.

De bedoeling van deze administratie is de kredietwaardigheid te kunnen beoordelen van mensen die een lening aanvragen. Het geregistreerd zijn van een betalingsachterstand bij een persoon is voor de meeste geldverstrekkers een reden om geen lening aan deze persoon te verstrekken.

BKR stelt dat het bijdraagt aan het voorkomen van een maatschappelijk probleem, door consumenten te beschermen tegen overkreditering (teveel lenen). Daarnaast worden financiële instellingen beschermd tegen kredietnemers die hun leningen niet kunnen aflossen. Elk jaar worden ongeveer 1 miljoen nieuwe kredieten bij BKR geregistreerd. Gegevens over een lening worden bewaard tot 5 jaar na afloop van het contract. Hypotheken worden niet geregistreerd, tenzij de lener zijn termijnen niet betaalt.
BKR werd in 1965 opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners. Er werken ongeveer 100 medewerkers op het kantoor in Tiel. Er waren anno 2003 circa 250 aangesloten instellingen. Elke instelling met een bankvergunning is wettelijk verplicht aangesloten bij BKR.

Het zijn echter niet alleen banken die zijn aangesloten, ook postorder-, telecom-bedrijven en leasemaatschappijen zijn aangesloten. Deze laatsten registreren doorgaans echter alleen wanneer er achterstanden ontstaan.
De banken vragen van iedereen die een lening of een product aanvraagt waarop de bank potentieel een kredietrisico kan lopen (een bankrekening zonder debetfaciliteit valt hier ook onder) gegevens op bij BKR. BKR oordeelt niet zelf, maar stelt slechts de gegevens ter beschikking aan de bank. BKR behandelt ongeveer 15 miljoen aanvragen per jaar. BKR brengt de aangesloten instellingen ongeveer 42 eurocent per aanvraag in rekening. Van die inkomsten bedruipt de organisatie zich. Daarentegen vergoedt BKR de registraties van contracten aan de deelnemers.

Geregistreerd worden kredieten met een minimale looptijd van 3 maanden, die zijn verleend aan een natuurlijke persoon (inclusief bijvoorbeeld ondernemers met een eenmanszaak), en die tussen een bepaalde ondergrens en bovengrens liggen. De geregistreerde kredietgegevens zijn:

De hoogte van het krediet Het moment waarop het krediet ontstond De voorziene laatste aflossingsmaand De daadwerkelijke laatste aflossingsmaand De kredietsoort
Eventuele bijzonderheden in de aflossing van het krediet Het register bevat naast de kredietgegevens de volgende persoonsgegevens:

 • Achternaam
 • Voorletter(s)
 • Geboortedatum
 • Adres
 • Woonplaats

Zaken als inkomen, huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij het energiebedrijf staan niet geregistreerd. Ook studiefinancieringen van de Informatie Beheer Groep worden niet door BKR geregistreerd.

Negatieve BKR Codering

Je krijgt pas een BKR-codering indien je achterstand oploopt in het aflossen van je leningen. Dit gebeurt na twee tot vier maanden, je krijgt dan een A-codering (achterstandsmelding). Als je de betaalachterstand ingelopen hebt, krijg je een H-codering (herstelcodering). Maar als door het aflossen het krediet wordt beëindigd krijg je geen H-codering, maar blijft de A-codering nog vijf jaar staan. Dit gebeurt dan wel inclusief de einddatum van het krediet.

 • A = Er is een achterstand opgetreden
 • 1 = Er is een aflossings-/schuldregeling getroffen nadat de achterstand is ontstaan
 • 2 = De (restant)vordering is opeisbaar gesteld
 • 3 = Er is een bedrag van 250,- of meer afgeboekt
 • 4 = De kredietnemer blijkt/bleek onbereikbaar
 • H = De achterstand is ingelopen en het krediet blijft doorlopen

Als deelnemer aan het BKR is de kredietverstrekker verplicht om een achterstand te melden bij het BKR.

 • RK = Doorlopend Krediet
 • AK = Aflopend Krediet
 • VK = Verzendhuiskrediet
 • HY = Hypotheek
 • SR = Schuldregeling
 • RO = Overige Obligo’s (Roodstand)
 • TC = Telecommunicatievoorziening

bron: [www.bkr.nl]

Geen registratie 

Huurschulden, schulden bij het energiebedrijf, Studieschulden en andere betalingsachterstanden worden niet in het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR opgenomen. Hypotheken worden niet geregistreerd, tenzij de lener zijn termijnen niet betaalt

Er waren plannen om zulke gegevens te gaan registreren, zodat beter aan het oorspronkelijke doel van BKR – het tegengaan van overkreditering – kon worden voldaan, maar dit bleek te veel in strijd met de privacywetgeving zijn.

Verwijderen negatieve BKR registratie

Het is mogelijk om een negatieve BKR registratie te verwijderen, voor meer informatie zie Verwijderen BKR registratie.

Please rate this

Laatset Nieuws

Senior Adult Holding Credit Card Concept

Het doorlopend krediet

Wanneer je wel wat ruimte kunt gebruiken in je huidige, financiële omstandigheden, dan is een doorlopend krediet een ideale manier om flexibel om te...
video

BKR