Het doorlopend krediet 5/5 (1)

0
312
Senior Adult Holding Credit Card Concept
Wanneer je wel wat ruimte kunt gebruiken in je huidige, financiële omstandigheden, dan is een doorlopend krediet een ideale manier om flexibel om te gaan met je beschikbaar budget.

Wanneer je wel wat ruimte kunt gebruiken in je huidige, financiële omstandigheden, dan is een doorlopend krediet een ideale manier om flexibel om te gaan met je beschikbaar budget. Begin je aan een nieuwe uitdaging en weet je niet exact wat de kosten zullen zijn?
Met behulp van een doorlopend krediet kun je hier vrij mee om gaan. Met dit krediet kun je een bepaald geldbedrag opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Het afgeloste bedrag toch weer nodig voor andere zaken? Geen enkel probleem, je kunt ditzelfde bedrag weer opnemen.

Waarom een doorlopend krediet aanvragen?

Er zijn allerlei redenen waarvoor je een doorlopend krediet kunt aanvragen. Begin een nieuw, groot project en regel je geldzaken op je eigen manier. Je bent vrijwel niet verbonden aan bepaalde regels die bij je beschikbare potje komen kijken. Het kan zijn dat je begint aan een grootse verbouwing, waarbij je een groot deel wilt aanbouwen aan je woning. Het kan ook zijn dat je een bedrijfspand wilt omtoveren tot jouw ideale ruimte. Wat je droom ook is, jij wilt financiële vrijheid en flexibiliteit.
Je wilt niet verbonden zijn aan een vast, beschikbaar budget. Zo kun je spontaan kiezen voor extra reparaties of een heel andere stijl. Leen het geld wanneer je het nodig hebt en los het weer af als het jou uitkomt.

Is een doorlopen krediet altijd verstandig?

Dit is zeker niet het geval. Wanneer je een duidelijke schattig hebt van de uiteindelijke kosten, dan is het natuurlijk niet nodig om deze vrijheid te hebben. Ook is geld een kostbaar goed waar je verstandig mee om moet gaan. Het feit dat je kunt doen wat je wilt, kan zeker ook verkeerd uitvallen. Ken jij jezelf als iemand die snel geld uitgeeft wanneer het beschikbaar is, vind je het lastig om grenzen te stellen en heb je duidelijke grenzen nodig?
Dan is een persoonlijke lening meer iets voor jou. Verder in het artikel vind je meer informatie over deze vorm van lenen.
Dat het doorlopend krediet veel vrijheid geeft, is nu een duidelijk gegeven. Maar waar komt dit precies door? Dit komt doordat een aantal vaste aspecten niet vaststaan. Dit zijn het rentepercentage, het uiteindelijke leenbedrag en de looptijd.
• rentepercentage
Dit is de hoogte van de rente over een bepaald, berekend in procenten.
• leenbedrag
Het totale bedrag dat je leent van de bank.
• looptijd
De duur van je krediet of lening. Wanneer je een lening aangaat en deze in een jaar afbetaalt, is de looptijd een jaar. Hierna is deze afgelost.

Voor- en nadelen doorlopend krediet

Er zijn allerlei voor- en nadelen verbonden aan deze manier van lenen en aflossen. Het verschilt natuurlijk of je iets ziet als een voordeel of een nadeel, toch zijn er een aantal zaken die duidelijk in een van deze categorieën vallen. Om dit concreet te maken, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je in een oogopslag zien of het misschien iets voor jou is.

Onderstaand de belangrijkste voordelen:

• Vrij beheer
Je bent niet verplicht om in een keer het hele bedrag op te nemen. Je kunt geld opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Ook reeds afgeloste bedragen kun je weer opnemen.
• Rente
De enige rente die je betaalt, is over het bedrag dat je ook daadwerkelijk opneemt. Geen addertjes onder het gras, dit is echt de enige rente die je moet betalen.
• Geen extra kosten
Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt de rekening in delen, of in zijn geheel, aflossen zonder dat je er plotseling meer kosten overheen krijgt.

Onderstaand de belangrijkste nadelen van een doorlopend krediet:

• Aflossen duurt vaak langer
Het opnemen van je reeds afgeloste geld is zo eenvoudig, dat je het krediet bijna niet afgelost krijgt. Veel mensen doen langer over het aflossen van deze lening dan over een persoonlijke lening.
• Rente kan stijgen
De rente is een variabel. Het kan dus altijd zijn dat de rente stijgt tijdens de looptijd van je rekening.
• Rente niet aftrekbaar
De rente is niet meer aftrekbaar bij gebruik voor een verbouwing of handeling aan je koopwoning.
• Onduidelijkheid
Wanneer je steeds gebruik maakt van aflossingen en heropnames, is het een onduidelijk gegeven op welk moment je van je rekening af bent.

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here