Hoe ga je verstandig om met je lening en financiën? No ratings yet.

0
44
Home salesman holding a model house in hand.
Het regelen van de financiën is vaak een hele opgave. Het beheren van je geld en je leningenis, zowel voor particulieren als voor bedrijven, een zeer belangrijk gegeven. Het merendeel van de Nederlands heeft een lening.Toch hebben de meeste mensen niet voldoende kennis over deze zaken om hier gebruik van te kunnen maken.

Het regelen van de financiën is vaak een hele opgave. Het beheren van je geld en je leningenis, zowel voor particulieren als voor bedrijven, een zeer belangrijk gegeven. Het merendeel van de Nederlands heeft een lening.Toch hebben de meeste mensen niet voldoende kennis over deze zaken om hier gebruik van te kunnen maken. We missen allerlei mogelijkheden en profiteren niet van beschikbare voordelen, we weten namelijk niet welke dit zijn en of we er ook voor in aanmerking komen. Zonde, want er is zoveel uit te halen wanneer je goed omgaat met je geldzaken.

Kredieten en leningen beheren

Om een beetje licht te creëren in de duisternis, worden er een aantal van deze mogelijkheden uitgelicht in dit artikel. Dit zijn veelvoorkomende, algemene zaken welke voor eenieder van ons belangrijk zijn en waar we allemaal een keer mee te maken zullen krijgen. Verdiep je in de verschillende leningen en ga na of er een bij jou past. Misschien kun je het een en ander aanpassen in je bankzaken om er op vooruit te gaan. Misschien wil je grote stappen gaan ondernemen, echter weet je niet waar je precies mee te maken krijgt.

Het doorlopend krediet

Wanneer je wel wat ruimte kunt gebruiken in je huidige, financiële omstandigheden, dan is een doorlopend krediet een ideale manier om flexibel om te gaan met je portemonnee. Begin je aan een nieuwe uitdaging en weet je niet exact wat de kosten zullen zijn? Met behulp van een doorlopend krediet kun je hier vrij mee om gaan. Met dit krediet kun je een bepaald geldbedrag opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Het afgeloste bedrag toch weer nodig voor andere zaken? Geen enkel probleem, je kunt ditzelfde bedrag weer opnemen.

Waarom een doorlopend krediet aanvragen?

Er zijn allerlei redenen waarvoor je een doorlopend krediet kunt aanvragen. Begin een nieuw, groot project en regel je geldzaken op je eigen manier. Je bent vrijwel niet verbonden aan bepaalde regels die bij je beschikbare potje komen kijken. Het kan zijn dat je begint aan een grootse verbouwing, waarbij je een groot deel wilt aanbouwen aan je woning. Het kan ook zijn dat je een bedrijfspand wilt omtoveren tot jouw ideale ruimte. Wat je droom ook is, jij wilt financiële vrijheid en flexibiliteit. Je wilt niet verbonden zijn aan een vast, beschikbaar budget. Zo kun je spontaan kiezen voor extra reparaties of een heel andere stijl. Leen het geld wanneer je het nodig hebt en los het weer af als het jou uitkomt.

Is een doorlopen krediet altijd verstandig?

Dit is zeker niet het geval. Wanneer je een duidelijke schattig hebt van de uiteindelijke kosten, dan is het natuurlijk niet nodig om deze vrijheid te hebben. Ook is geld een kostbaar goed waar je verstandig mee om moet gaan. Het feit dat je kunt doen wat je wilt, kan zeker ook verkeerd uitvallen. Ken jij jezelf als iemand die snel geld uitgeeft wanneer het beschikbaar is, vind je het lastig om grenzen te stellen en heb je duidelijke grenzen nodig? Dan is een persoonlijke lening meer iets voor jou. Verder in het artikel vind je meer informatie over deze vorm van lenen.

 

Kenmerken doorlopend krediet

Dat het doorlopend krediet veel vrijheid geeft, is nu een duidelijk gegeven. Maar waar komt dit precies door? Dit komt doordat een aantal vaste aspecten niet vaststaan. Dit zijn het rentepercentage, het uiteindelijke leenbedrag en de looptijd.

• rentepercentage
Dit is de hoogte van de rente over een bepaald, berekend in procenten.

• leenbedrag
Het totale bedrag dat je leent van de bank.

• looptijd
De duur van je krediet of lening. Wanneer je een lening aangaat en deze in een jaar afbetaalt, is de looptijd een jaar. Hierna is deze afgelost.

Voor- en nadelen doorlopend krediet

Er zijn allerlei voor- en nadelen verbonden aan deze manier van lenen en aflossen. Het verschilt natuurlijk of je iets ziet als een voordeel of een nadeel, toch zijn er een aantal zaken die duidelijk in een van deze categorieën vallen. Om dit concreet te maken, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je in een oogopslag zien of het misschien iets voor jou is. Onderstaand de belangrijkste voordelen:

• Vrij beheer
Je bent niet verplicht om in een keer het hele bedrag op te nemen. Je kunt geld opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. Ook reeds afgeloste bedragen kun je weer opnemen.

• Rente
De enige rente die je betaalt, is over het bedrag dat je ook daadwerkelijk opneemt. Geen addertjes onder het gras, dit is echt de enige rente die je moet betalen.

• Geen extra kosten
Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt de rekening in delen, of in zijn geheel, aflossen zonder dat je er plotseling meer kosten overheen krijgt.

Onderstaand de belangrijkste nadelen van een doorlopend krediet:

• Aflossen duurt vaak langer
Het opnemen van je reeds afgeloste geld is zo eenvoudig, dat je het krediet bijna niet afgelost krijgt. Veel mensen doen langer over het aflossen van deze lening dan over een persoonlijke lening.

• Rente kan stijgen
De rente is een variabel. Het kan dus altijd zijn dat de rente stijgt tijdens de looptijd van je rekening.

• Rente niet aftrekbaar
De rente is niet meer aftrekbaar bij gebruik voor een verbouwing of handeling aan je koopwoning.

• Onduidelijkheid
Wanneer je steeds gebruik maakt van aflossingen en heropnames, is het een onduidelijk gegeven op welk moment je van je rekening af bent.

De persoonlijke lening

Naast het afsluiten van een doorlopend krediet, is er ook de mogelijkheid tot het afsluiten van een persoonlijke lening. Deze manier van lenen is meer gebonden en minder flexibel. Je weet wel heel erg goed waar je aan toe bent en waar je allemaal aan moet denken. Het is veilig en je komt niet voor verrassingen te staan. Een betrouwbare, onbezorgde lening om je gemaakte kosten op een structurele manier af te kunnen lossen.

Waarom een persoonlijke lening aanvragen?

Een persoonlijke rekening is een zeer geschikte manier van lenen. Wanneer je van plan bent om een grote aankoop te gaan doen, maar je hebt nog niet het geld bij elkaar gespaard dat je nodig hebt, kun je middels een persoonlijke rekening toch je aankoop al voldoen. Eindelijk die grote, luxe auto kopen waar je zo verliefd op bent is nu een mogelijkheid. Ben je in verwachting? Hier moet je mee aan de slag! Wacht niet tot het laatste moment en heb alles op tijd geregeld. Met een persoonlijke lening kun je hier alvast mee starten.

Geen onverwachte kosten

Kom niet voor onverwachte kosten te staan. Je weet bij het afsluiten van je persoonlijke lening al exact waar je aan toe bent. De kosten, looptijd en rente zijn bepaald en je kunt altijd boetevrij aflossen. Weet waar je aan toe bent en kies je eigen looptijd en aflosbedrag. Jij weet wat je maandelijks kunt missen, hier kun je jouw lening op baseren en zo weet je zeker dat je goed zit. Maak het jezelf gemakkelijk en kom niet voor nare verrassingen te staan.

De kosten van een persoonlijke lening

Wat je uiteindelijk betaalt voor je persoonlijke lening, is afhankelijk van een aantal zaken. Het ligt eraan wat je looptijd is van je lening en wat de hoogte is van de lening. Je betaalt maandelijks een vast bedrag als aflossing en aan rente. De looptijd heb je ook van tevoren al vastgesteld, dus je weet wat je kunt verwachten. Heb je toch meer financiële vrijhei dan je hebt ingeschat en kun je de lening eerder aflossen? Dit is zeker een mogelijkheid. Zo ben je nog eerder klaar met aflossen!

Rentepercentages

Hoeveel rente betaal je precies over je rekening? De rentepercentages zijn afhankelijk van het bedrag en de looptijd. Je kunt ervan uit gaan dat je een hoger bedrag betaalt wanneer je kiest voor een lage lening. Bij het aflossen van een laag maandbedrag, betaal je iets meer rente dan wanneer je hoge kosten aflost. Bereid je goed voor en laat je goed informeren. Het is zonde om meer kosten kwijt te zijn aan rentes, terwijl je bij een hogere lening minder rente betaalt. Ga op onderzoek uit en vind je ideale manier om te lenen. De percentages liggen dicht bij elkaar, hele grote verschillen zul je niet tegenkomen.

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Net zoals het doorlopend krediet, komt ook de persoonlijke lening met eigen voor- en nadelen. Om helderheid te creëren in deze lening en bijkomende zaken, hebben we ook deze kenmerken voor je op een rijtje gezet. De bijkomende voordelen is als volgt:
• Vaste looptijd
De looptijd van je lening is vast. Je weet zo precies wanneer je het bedrag hebt afgelost.
• Vast bedrag
Ook het bedrag staat vast. Je lost maandelijks een vast bedrag af.
• Vaste rente
De rente zal niet meer gaan schommelen. Je hebt een vaste rente afgesproken en deze wordt ook aangehouden.
• Aftrekbaar voor inkomstenbelasting
In tegenstelling tot bij het doorlopend krediet, zijn de gemaakte kosten voor en verbouwing van je koopwoning wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Weet waar je aan toe bent

Zekerheid en duidelijkheid is wat je krijgt. Bij het afsluiten van je persoonlijke rekening weet je precies waar je aan toe bent. Toch een lening nodig waarbij je meer vrijheid en flexibiliteit nodig hebt? Dan is het doorlopend krediet misschien een betere optie voor jou. Heb je een precies bedrag nodig voor een eenmalige, dure aankoop? Dan is de persoonlijke rekening een ware uitkomst. Geef jezelf een handig hulpmiddel om je droom werkelijkheid te kunnen maken. Het is eenvoudig geregeld en je kunt de lening binnen zeer korte tijd al hebben afgelost.

Verschillende hypotheken

Ben je op zoek naar een geschikte hypotheek? Tegenwoordig is er een hypotheek te krijgen voor iedere situatie. In welke situatie zit jij en welke hypotheek past daar het beste bij? Dit zul je van tevoren goed uit moeten zoeken. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet, zo weet je precies waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn. Het uitzoeken van een geschikte hypotheek hoeft helemaal niet zo lastig te zijn, je moet gewoon goed weten wat je doet en wat het inhoudt.

Wat houdt een hypotheek in?

Hypotheek is een bekend begrip dat gelijk staat aan de lening voor, over het algemeen, onroerend goed. Hierbij kun je denken aan huizen, bedrijfspanden en zelfs fabrieken. Het gaat hierbij om de grond en het bijhorende pand. Hypotheek wordt gebruikt in de volksmond en is afgekort van de volledige benaming: hypothecaire lening. Je leent een bedrag en in ruil daarvoor is het pand een onderpand voor de bank. Je geeft als het ware je huis aan de bank in ruil voor geld. Een hypotheek bestaat uit drie onderdelen:
1. Lening
2. Aflossing
3. Verzekering

De lening van de bank

Dit is het bedrag dat je van de bank krijgt om je huis te kopen. Dit bedrag betaal je af in een bepaalde periode. Over deze lening betaal je ook een hypotheekrente. De gemiddelde looptijd van deze lening is ongeveer 30 jaar. De aflossing gebeurt over het algemeen via een maandelijkse, automatische incasso van je bankrekening. Zoals bij iedere lening heb je dus te maken met een aflosbedrag, looptijd en rentepercentage.

Aflossing

Het aflossen van je hypotheek is de terugbetaling van je lening aan de bank. Dit kun je op verschillende manieren doen. De meest algemene manier is het maandelijks aflossen van een vast bedrag, waarbij je na zoveel jaar het hele bedrag moet hebben afgelost. De aflossing wordt maandelijks van je rekening afgeschreven door de bank. Er zijn ook andere hypotheekvormen, echter kun je deze niet meer afsluiten. Zo kan het zijn dat je een bedrag in een keer bij elkaar spaart om deze ook in een keer af te lossen aan het eind van de lening. Ook zijn er aflossingsvrije hypotheken.

Verzekering

Je kunt een levensverzekering afsluiten voor een uitkering na eventueel overlijden. Deze verzekering is verplicht en zul je dus altijd af moeten sluiten bij het regelen van je hypotheek. Je kunt ook een woonlastenverzekering afsluiten, deze verzekering is niet verplicht. Je bent hierbij verzekerd tegen de eventuele lasten van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Het ligt aan jouw persoonlijke situatie of je deze verzekering ook daadwerkelijk nodig hebt. Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en ga niet zomaar een contract aan.

Stappenplan bij het kopen van een woning

Natuurlijk heel erg leuk, maar er moet nog wel veel geregeld worden. Het regelen van een hypotheek is niet zomaar gedaan, dit duurt ongeveer 2 maanden. Om je een duidelijk inzicht te geven over dit proces, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.

1. Je beschikbare budget
Wat kun je precies lenen? Deze vraag is natuurlijk het meest belangrijk. Je moet weten welk budget je kunt gebruiken. Een correcte berekening maakt veel duidelijk en je kunt meteen gaan zoeken naar geschikte woningen met een reële prijs. Je maximale hypotheek bereken je eenvoudig online.

Je hebt, naast je hypotheek, ook en eigen potje nodig welke je kunt gebruiken bij de aankoop. Dit gebruik je voor aanvullende kosten. Hierbij kun je denken aan het betalen van een adviseur, de taxateur, de makelaar en eventueel een bouwkundige voor een kering. Ook krijg je te maken met een overdrachtsbelasting. Hierbij zijn de verbouwingskosten nog niet eens meegenomen. Heb je zelf geen potje voor deze overige kosten? Dan kun je altijd checken of je in aanmerking komt voor een starterslening.

2. Kies de juiste hypotheek
Je hebt keuzen uit een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is de meest veilige hypotheekvorm. Hierbij breng je de bijkomende schuld namelijk veel sneller naar beneden. Voor snelle aflossing kun je deze hypotheekvorm zeker goed gebruiken. Houd in gedachten dat je later misschien minder geld verdient, doordat je met pensioen gaat of gewoon minder wilt werken wanneer je op leftijd bent, ook dan is deze hypotheek een goede keuze.
De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm welke veel wordt gekozen door starters. Zij kunnen de hoge lasten van de lineaire hypotheek niet bekostigen, en gaan dan ook voor deze variant. maandelijkse kosten aan aflosgeld en rente blijft gelijk gedurende de gehele looptijd. Je lost hierbij dus niet meer af in de eerste jaren en bent er zeker van dat het af te lossen bedrag ook daadwerkelijk is afgelost aan het eind van de looptijd.

3. Regel de papieren
Zorg er altijd voor dat je tijdig de nodige documenten aanlevert. Wanneer je hier te laat mee bent, heb je grote kans op vertraging bij het aanvragen van je hypotheek. Op deze manier heb je zelf in de hand hoe het verloopt. Jij bent in ieder geval niet de reden van vertraging. Wees op tijd en ga er netjes mee om. Zorg dat je vooraf weet welke documenten je nodig hebt en hoe je deze aan moet leveren. Dit is namelijk verschillend per document. Je kunt je hier goed in laten adviseren. Zorg dat je al de nodige documenten digitaliseert. Zo kun je snel zien welke documenten je hebt, welke je nog nodig hebt en hoelang deze geldig zijn.

Je hypotheek vaststellen

Eindelijk is alles geregeld, je wilt het liefst zo snel mogelijk je handtekening zetten. Denk eraan dat de hypotheekofferte die je krijgt vast staat zodra je een handtekening zet. Lees eerst goed door wat er is vastgesteld en zet pas een handtekening als je er volledig achter staat. Kies jouw hypotheek verstandig en geniet van je nieuwe woning of bedrijfspand!

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Van ongeveer 9 miljoen consumenten zijn bij BKR-kredieten en eventuele betalingsachterstanden – van meer dan drie maanden – daarop geregistreerd. Het doel van deze administratie is de kredietwaardigheid te kunnen beoordelen van mensen die een (nieuwe) lening aanvragen. Een betalingsachterstand op een bestaande lening kan voor de geldverstrekker een reden zijn om geen nieuwe lening aan deze persoon te verstrekken, ter voorkoming van overkreditering. BKR zelf verstrekt alleen informatie en geeft geen oordeel of u wel of niet een lening kunt krijgen.

Geregistreerd worden kredieten met een minimale looptijd van 3 maanden, die zijn verleend aan een natuurlijke persoon (inclusief bijvoorbeeld ondernemers met een eenmanszaak), en die tussen een bepaalde ondergrens en bovengrens liggen.

Kies jouw ideale lening

Hopelijk kun je goed uit de voeten met behulp van bovenstaande informatie. Mocht je toch nog vragen hebben over bepaalde zaken met betrekking tot lenen, dan kun je natuurlijk zelf je bank raadplegen of eventueel op zoek gaan naar advies op het internet. Ga wel op zoek naar betrouwbaar advies, je moet zorgvuldig met je geld omgaan. Bepaal welke lening het beste past bij jouw wensen en financiën. Let hierbij op looptijd, rente en het totaalbedrag. Ga zorgvuldig om met je lening. Of je kiest voor de persoonlijke lening, de minilening of het doorlopend krediet is volledig aan jou. En welke hypotheek het beste bij je past? Dit is aan jou en je hypotheekadviseur.

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here