Nederlanders betalen 400 miljoen teveel voor rood staan No ratings yet.

0
217
Nederlanders betalen 400 miljoen teveel voor rood staan

Rood staan en leningen tegen te hoge rente: Nederlanders zijn zich er niet van bewust dat ze teveel betalen. Jawel.nl, onderdeel van VDZ, concludeert dit uit de cijfers van het CBS.

Rente op leningen kan veel lager

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders in juli 2017 voor bijna 9 miljard euro rood stonden. Als zij in plaats van rood staan hadden gekozen voor een krediet tegen een lagere rente, hadden zij totaal zo’n 400 miljoen kunnen besparen.

Banken houden verschil in stand

De grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank) houden het verschil tussen rood staan en lenen in stand, aldus Pieter van der Zee, directeur Jawel.nl. “Wat veel mensen zich niet realiseren: rood staan is ook lenen. Sommige grootbanken hebben dochterondernemingen die een lagere rente voor leningen, wat roodstand in feite ook is, aanbieden. Maar klanten die vaak of structureel rood staan bij hun bank, worden door hun dochterondernemingen niet benaderd. Dat mag ook niet volgens de Nederlandse privacyregels. Maar ondertussen is de rente voor rood staan wel twee keer zo hoog als voor een consumptief krediet.”

Bewuster kiezen

Van der Zee vergelijkt geld met de energiemarkt: “Door over te stappen bespaar je veel geld, terwijl de stroom uit je stopcontact hetzelfde blijft. Stroom is immers stroom. Zo is het met een lening ook. Net als stroom is ook geld overal hetzelfde. Geld is immers geld. Overstappen levert bijna altijd voordeel op. Wij maken ons er sterk voor dat mensen bewuster kiezen. We lenen bijna allemaal wel eens geld, betaal dan niet te veel. Het kan je tot wel duizenden euro’s per jaar schelen.”

Over Jawel.nl

Jawel.nl richt zich op het oversluiten van kredieten en is medio 2017 opgericht en onderdeel van VDZ. De oprichters van VDZ hebben vele jaren ervaring in de financiële branche en begonnen in 1999 als onafhankelijk financieel intermediair. VDZ biedt een breed scala aan financiële producten en stelt daarbij nadrukkelijk persoonlijk klantcontact en betrokken advies voorop. VDZ werkt landelijk en heeft twee vestigingen, in Hengelo en Den Bosch.

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here