Leningen

Hypotheek

Een hypotheek is een lening die je aangaat om onroerend goed te kopen. Bijvoorbeeld je woonhuis. Het huis dient dan als onderpand voor de lening. Als je de termijnen niet meer kunt betalen, kan de bank het huis verkopen.

Een hypotheek is een lening voor onroerend goed met dat onroerend goed als onderpand. Met het geld koop je bijvoorbeeld een huis, dat echt jouw eigendom wordt. Kun je echter niet aan je betalingsverplichtingen voldoen, dan kan de hypotheekverstrekker jouw huis verkopen om de schuld mee af te betalen. Kredietverstrekkers hebben bij een hypotheek vrij veel zekerheid, daarom rekenen ze voor een hypothecaire lening een vrij lage rente.

Zie ook: https://schuldenloket.nl/category/hypotheek/

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je een kredietlimiet. Dit bedrag mag je maximaal lenen maar minder mag ook. Je hoeft niet in één keer het geleende bedrag op te nemen. Je betaalt iedere maand rente en aflossing. Dit is meestal een percentage van de kredietlimiet. De rente van een doorlopend krediet is variabel. Gaat de rente omhoog dan betaal je meer rente en minder aflossing. Bij een rente daling is dit net andersom en los je eerder je lening af.

Een doorlopend krediet is vooral makkelijk als je niet meteen al het geld nodig hebt. Of als je niet weet hoeveel geld je nodig hebt. Maar je kunt je dan ook afvragen waarom zou je het dan lenen?

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag. Het bedrag wordt in één keer uitgekeerd. Je betaalt een vaste rente over de lening gedurende een vooraf vastgestelde looptijd. Je weet dan ook precies wanneer je de lening weer hebt afgelost.

Een persoonlijke lening is vooral aan te raden voor goederen die in waarde dalen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Na een aantal jaar is de auto een stuk minder waard dan de aanschafwaarde. Als je een auto koopt en dit betaalt met geleend geld is het sterk aan te raden om er voor te zorgen dat je lening is afgelost tegen de tijd dat je de auto weer weg doet. Zo voorkom je dat je met een restschuld blijft zitten.

Rood staan op je betaalrekening

Deze kredietvorm is gekoppeld aan je betaalrekening. Tot een bepaalde limiet mag je geld opnemen ofwel rood staan. Op het moment dat je gebruik maakt van het krediet betaal je rente. Heb je afspraken gemaakt over roodstaan dan betaal je meestal wat minder rente dan wanneer je hierover geen afspraken hebt gemaakt. Het kan gebeuren dat je rood komt te staan op je rekening terwijl je helemaal geen debetfaciliteit hebt op je betaalrekening. Veel automatische incasso’s gaan namelijk gewoon door ook als er geen geld op je rekening staat.

Creditcard

Met een creditcard kun je in veel winkels, hotels en restaurants betalen, in binnen- en buitenland. Ook op internet kun je betalingen doen met een creditcard. Tot de limiet bereikt is, kun je hiermee betalingen doen (bijvoorbeeld €2500). Je betaalt de aankopen niet direct. Eén keer per maand wordt het bedrag van je rekening afgeschreven. Een andere manier is betaling in termijnen. Kies je voor betaling in termijnen dan betaal je rente. En verder heb je te maken met de kosten van de creditcard die jaarlijks in rekening gebracht worden.

Postorderkrediet

Een postorderkrediet is een doorlopend krediet. Als je hier iets koopt kun je vaak in termijnen betalen of je kunt spullen kopen tot een vooraf afgesproken limiet. Heb je het krediet afbetaald dan kun je weer tot de afgesproken limiet spullen kopen.

De rente is vaak hoog. Deze is meestal bijna net zo hoog als de wettelijke maximale rente. Dit is de rente die een financiële instelling maximaal mag vragen.

Klantenkaarten

In steeds meer winkels kun je betalen met een winkelpas of klantenkaart. Je hoeft het bedrag dan niet direct te betalen. Dit doe je later in één keer of in termijnen. De klantenkaart is vergelijkbaar met een creditcard. De rente die gevraagd wordt op klantenkaarten is vaak hoog.

Flitskrediet

Een aantal bedrijven biedt leningen aan van een paarhonderd euro via internet of sms. Het gaat om relatief kleine bedragen die binnen korte tijd (bijvoorbeeld 2 weken) moeten worden terugbetaald. Dit soort leningen wordt flitskrediet of minikrediet genoemd. De aanbieders vroegen extreem hoge rentes hiervoor. Maar de wet is nu aangepast zodat deze bedrijven niet meer rente mogen vragen dan de wettelijke rente. De bedrijven hebben dáár weer iets op gevonden. Nu vragen zij (extra) geld voor bepaalde diensten, zoals:

een garantiestelling; een advies over verzekeringen; het snel overboeken van het geld. Ook rekenen ze forse boetes als je te laat terug betaalt, al is het maar 1 dag.

Als je op korte termijn geld nodig hebt is roodstaan op je betaalrekening veel voordeliger. Stel je hebt €150,- nodig. Rood staan tegen 16% gedurende 21 dagen, kost minder dan € 1,50. Dat is een stuk minder dan €25,- die sommige partijen vragen voor een spoedoverboeking.

Huurkoop

Als je een auto koopt en de autodealer biedt je hiervoor een lening aan, dan gaat het vaak om huurkoop. Je doet een aanbetaling en de rest betaal je in termijnen. Je bent pas écht eigenaar van de auto als de laatste termijn betaald is. Hou er bij huurkoop rekening mee dat je de auto kwijt bent als je de maandelijkse termijnen niet meer kunt betalen en je minder dan 75% van de lening nog niet hebt afgelost. De auto wordt dan verkocht en als de opbrengst niet voldoende is, blijf je met een restschuld zitten. De rente bij huurkoop is vaak hoger dan bij de bank.

Lease

Met lease betaal je een aantal jaar een vast bedrag per week of maand. Lease kennen we in twee vormen: financiële of financial lease en operationele lease.

 Financial lease

Dit lijkt op huurkoop. Je ziet dit bij de aankoop van bijvoorbeeld een keuken. Meestal kun je aan het eind van de looptijd het product tegen een symbolisch bedrag kopen en wordt je volledig eigenaar. Ook hier geldt dat de leasemaatschappij het product kan opeisen als je de maandelijkse termijnen niet meer kunt betalen en je minder dan 75% van de schuld hebt afbetaald. Koop je een keuken en financier je die met financial lease, dan is de rente aftrekbaar voor de belasting. Tenminste, als het product gebruikt wordt voor verbetering van de eerste eigen woning.

Operational lease

Deze financieringsvorm lijkt op huren. Want aan het eind van de looptijd ben je namelijk geen eigenaar van het artikel. Soms kun je na afloop van de termijnen het artikel wel kopen.

Lening met onderpand

Bij een lening met onderpand leent de bank je geld met financiële bezittingen als onderpand. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een effectenportefeuille of een levensverzekering. Je aandelenportefeuille en levensverzekering hebben een waarde en kunnen als zekerheid voor een lening dienen. De rente op een dergelijke lening is vaak lager dan die van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De bank heeft immers zekerheid.