Wat is een Persoonlijke lening ? No ratings yet.

0
203

Een persoonlijke lening is een kredietvorm waarbij je een lening afsluit, die in één keer het bedrag uitkeert en je daarna in termijnen terug betaald. In de overeenkomst wordt vastgelegd, de looptijd en de rente. De rente wordt gedurende de looptijd niet gewijzigd. In elk termijnbedrag zit een rente en aflossingscomponent. In de eerste termijnen betaal je relatief gezien meer rente dan aflossing. Dit is overeenkomstig met een annuïteitenhypotheek.

Een annuïteit is termijnbedrag, dat maandelijks wordt betaald gedurende de looptijd van een contract. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je vaste termijnbedragen hebt. Deze worden in gemiddeld vijf jaar afbetaald. In tegenstelling tot het doorlopende krediet kan er niets van het saldo worden opgenomen. De overeenkomst met doorlopende krediet is, dat de maandtermijnen ook gebaseerd zijn op annuïteiten. De rente op een doorlopend krediet is variabel en veranderd gedurende de looptijd.

Persoonlijke lening aftekbaar van de belasting

De persoonlijke lening is één van de populaire leenvormen en wordt gebruikt voor de aankoop van een auto of de verbouwing van een huis of de aankoop van een stacaravan. De rente op een persoonlijke lening is niet aftrekbaar voor roerende zaken, zoals auto’s.

Echter als de persoonlijke lening wordt gebruikt voor de verbouwing van een koophuis, is de belasting aftrek wel mogelijk. In dit geval kan de rente van de persoonlijke lening worden aftrokken in box 1 van de opgave inkomensbelasting.

De lening moet worden gebruikt voor een keuken, aanbouw, zolder en aanbouw. Een voorwaarde is dat de waarde van de woning toeneemt in waarde. Het totale jaar termijnbedrag (rente en aflossing) mag niet worden opgevoerd, alleen het component rente. De opgevoerde rente moet wel bewijsbaar zijn. Dus bonnen en rekeningen moet je altijd bewaren.

In sommige gevallen kan de schuld van een persoonlijke lening worden opgevoerd in box 3. Raadpleeg bij aangifte bij de belastingdienst altijd de laatste informatie van de belastingdienst, zodat altijd de juiste informatie wordt opgeven.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Gedurende de looptijd van de lening blijven de maandlasten gelijk, dus je weet precies wat je maandelijks kwijt bent aan de lening. Een ander voordeel van deze lening is de relatief lage rente in vergelijking met andere leenvormen. Bovendien begin je direct met aflossen en weet je precies wanneer je de lening hebt afbetaald.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening biedt veel zekerheid, maar daar staat weinig flexibiliteit tegenover. Je kunt het leenbedrag tussendoor niet wijzigen. Bovendien wordt het ontmoedigd om de persoonlijke lening versneld af te lossen door het rekenen van een boeterente. Dit betreft 0,5% tot 1% van het leenbedrag. Door het betalen van een boeterente compenseer je de bank voor de misgelopen rente gedurende de oorspronkelijke looptijd.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening. Kredietverstrekkers hanteren een inkomenseis waar je aan moet voldoen. Daarnaast mogen de vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud niet te hoog zijn zodat je genoeg geld over houdt om aan de betalingsverplichting te kunnen voldoen. Tot slot mag je geen negatieve BKR-codering op je naam hebben staan. De kredietverstrekker is voor het accepteren van de aanvraag van de persoonlijke lening gebonden aan regels die door de overheid zijn vastgesteld.

Hoe sluit je een persoonlijke lening af?

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten bij je eigen, reguliere bank. Het loont echter om online verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Online aanbieders rekenen vaak lagere kosten en een lagere rente omdat zij geen overheadkosten doorberekenen aan de klant. Laat je echter altijd goed informeren over de voorwaarden voordat je een persoonlijke lening afsluit.

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here